Posiadanie dobrej jakości mięsa, najlepiej dojrzewanego szlachetną metodą na sucho to połowa sukcesu. Drugą stanowi właściwa obróbka termiczna. Wołowina oczekuje od nas zapewnienia naprawdę wysokiej temperatury, która sprawi, że mięso będzie idealnie soczyste wewnątrz i skarmelizowane na swojej powierzchni.

Patelnia do steków

W warunkach domowych nie łatwo o optymalne warunki. Najczęściej sięgamy po patelnię i tu warto wiedzieć, że nie każda nada się dobrze do tego celu. Odpowiednia patelnia do steków powinna umożliwiać uzyskanie i równomierne utrzymanie wysokiej temperatury.

Marka DRY AGER, która dostarcza innowacyjnych rozwiązań mających na celu uszlachetnianie wołowiny w możliwie najlepszy sposób, zaproponowała również godne rozważenia narzędzie do smażenia steków. Specjalna patelnia do steków o nieprzywieralnej powierzchni pozwala zredukować do minimum użycie tłuszczu. Przeznaczona do uzyskiwania wyższego ciepła i jego równomiernego oddawania. Gratką wszystkich miłośników steków będzie z pewnością unikalny wzór byka, który w oryginalny sposób ozdobi każdy usmażony kawałek mięsa!


Patelnia odpowiednia do wszystkich rodzajów kuchenek, a dzięki odpinanej rączce można ją użyć także w piekarniku, np. do dociągnięcia grubszego kawałka wołowiny na odpowiedni stopień wysmażenia.

Patelnia do steków

Grille do steków BEEFER
Rozwiązaniem o większych możliwościach są z pewnością tzw. grille do steków. Zaprojektowane z myślą o optymalnych warunkach obróbki wołowiny, osiągają temperaturę blisko 800°C. To ponad dwa razy tyle, co zwykły, tradycyjny grill. To wielkie uderzenie ciepła pozwala w krótkim czasie przyrządzić stek jak to robią najlepsi kucharze; tzn. szybko zamknąć powierzchnię mięsa, aby to co najlepsze pozostało wewnątrz, a nie na patelni. Smak mięsa ostatecznie rozwija się w miarę obróbki termicznej, uwalniając już zapisane aromaty i kreując, otwierając nowe. Dobrze przyrządzony stek staje się chrupki z zewnątrz i zarazem soczysty w środku.

Grille do steków Beefer

Grille gazowe BEEFER to solidnie wykonane urządzenia, zaprojektowane z myślą o funkcjonalności i wygodzie użytkowania. Proste w utrzymaniu czystości, łatwe w obsłudze.

Jak usmażyć stek - fundamentalne zasady


Czy przyrządzasz steki na patelni czy w profesjonalnym grillu, pamiętaj o kluczowych zasadach:
- Zanim będziesz poddawać mięso obróbce termicznej, doprowadź je do temperatury pokojowej. Nie należy podgrzewać mięsa sztucznie, niech ogrzanie następuje samoistnie, po prostu zawczasu wyjmij kawałek mięsa z lodówki czy chłodni. Grillujesz o 13, zrób to już rano.
- Zimne mięso wołowe rzucone na ruszt będzie się bardziej gotowało, niż smażyło, czy grilowało. Ponadto tłuszcz w nim zawarty spali się z (pominięciem fazy ciekłej) nie tworząc warstwy ochronnej i przydającej smaku podczas obróki termicznej.
- Mięso pokrój na kawałki o równej grubości, 2,5-3 cm wystarczy, dzięki temu łatwej w całym kawałku osiągniesz równy stopień wysmażenia. Im grubszy kawałek mięsa tym dłuższy czas smażenia.
- Dobrze rozgrzej patelnię czy grilla. Dla wołowiny im goręcej tym lepiej.
- Dobry surowiec broni się sam jeżeli grillujesz na bardzo wysokiej temperaturze 800 stopni, nie przyprawiaj wcześniej mięsa, bo grillując spalisz przyprawy.
- Dobrze jest obsuszyć ręcznikiem papierowym sztukę mięsa jeżeli jest mokre, zanim położymy je na patelni czy ruszcie.
- Jak długo smażyć? To zależy jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć, niewątpliwe w warunkach domowych, zajmie to od kilku do kilkunastu minut. ważne jest aby szybko zamknąć powierzchniowo sztukę mięsa, dzięki czemu smażony kawałek będzie bardziej soczysty. Dlatego właśnie warto wykorzystać do tego celu zaletę takiego urządzenia jak Beefer nagrzewającego się do 800 stopni, które pozwala szybko zamknąć strukturę powierzchni mięsa i skrócić czas obróbki termicznej do niezbędnego minimum.
- Po usmażeniu steku pozwól mu odpocząć przez kilka minut. Niech soki zamknięte w środku się uspokoją nadając ostateczny smak. Dopiero teraz zacznij mocniej przyprawiać.



 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do listy