Naprawdę dobre sery są jak nieoszlifowane diamenty – tylko umiejętne i pełne miłości przetwarzanie sprawia, że surowy bochenek sera staje się prawdziwym przysmakiem. Perfekcyjny dla podniebienia i ducha. Affinage (fr. czyt. affinaż), czyli fachowe określenie na ten czasochłonny proces, pochodzi z Francji, ojczyzny najlepszych odmian serów. „Maître fromager affineur” to najwyższe francuskie odznaczenie dla mistrzów serowarstwa, przyznawane przez gildie zawodu serowara.
Do szybkiej kanapki z serem czy zapiekanki zazwyczaj wystarcza zwyczajny ser prosto z fabryki. Wielkie doznania smakowe wymagają nie tylko doskonałych surowców, ale przede wszystkim cierpliwości oraz optymalnych warunków klimatycznych dla dojrzewania serów. Te znano do tej pory wyłącznie ze specjalnych piwnic, jaskiń lub drogich dojrzewalni w zakładach produkcyjnych.
Affinage na mokro z zastosowaniem wina czy kalwadosu wymaga sporego doświadczenia. Rzemieślniczy, prostszy affinage na sucho, jest możliwy i prosty z technologią Smart Aging® w każdym gospodarstwie domowym. Każdy miłośnik dojrzałych serów, za naciśnięciem jednego przycisku, może stać się jego wytwórcą. Głodni wiedzy mogą ponadto sięgnąć do Biblii Dry Aging, by poznać cenne wskazówki dotyczące dojrzewania serów, mięs, ryb, wędlin i wiele więcej.
Nowa technologia SmartAging® umożliwia symulację złożonych warunków klimatycznych do sezonowania serów. Po naciśnięciu przycisku szafa DRY AGER Premium S ustala temperaturę, wilgotność oraz optymalny przepływ powietrza, charakterystyczny dla typowej profesjonalnej piwnicy do dojrzewania, w której sery mogą się rozwijać już od pierwszej chwili.
Komentarze (0)