Naprawdę dobre sery są jak nieoszlifowane diamenty – tylko umiejętne i pełne miłości przetwarzanie sprawia, że surowy bochenek sera staje się prawdziwym przysmakiem. Perfekcyjny dla podniebienia i ducha. Affinage (fr. czyt. affinaż), czyli fachowe określenie na ten czasochłonny proces, pochodzi z Francji, ojczyzny najlepszych odmian serów. „Maître fromager affineur” to najwyższe francuskie odznaczenie dla mistrzów serowarstwa, przyznawane przez gildie zawodu serowara.

Do szybkiej kanapki z serem czy zapiekanki zazwyczaj wystarcza zwyczajny ser prosto z fabryki. Wielkie doznania smakowe wymagają nie tylko doskonałych surowców, ale przede wszystkim cierpliwości oraz optymalnych warunków klimatycznych dla dojrzewania serów. Te znano do tej pory wyłącznie ze specjalnych piwnic, jaskiń lub drogich dojrzewalni w zakładach produkcyjnych.

Affinage na mokro z zastosowaniem wina czy kalwadosu wymaga sporego doświadczenia. Rzemieślniczy, prostszy affinage na sucho, jest możliwy i prosty z technologią Smart Aging® w każdym gospodarstwie domowym. Każdy miłośnik dojrzałych serów, za naciśnięciem jednego przycisku, może stać się jego wytwórcą. Głodni wiedzy mogą ponadto sięgnąć do Biblii Dry Aging, by poznać cenne wskazówki dotyczące dojrzewania serów, mięs, ryb, wędlin i wiele więcej.

Nowa technologia SmartAging® umożliwia symulację złożonych warunków klimatycznych do sezonowania serów. Po naciśnięciu przycisku szafa DRY AGER Premium S ustala temperaturę, wilgotność oraz optymalny przepływ powietrza, charakterystyczny dla typowej profesjonalnej piwnicy do dojrzewania, w której sery mogą się rozwijać już od pierwszej chwili.

Dojrzewanie serów na sucho
Szafa do dojrzewania serów DRY AGER

Szafy do dojrzewaniach serów DRY AGER

Podczas uszlachetniania sera w domu, za pomocą szafy DRY AGER, rozróżniamy sery twarde (parmezan, gouda, manchego) oraz klasyczne sery miękkie (Camembert, Gorgonzola). W obu przypadkach całe bochenki lub duże kawałki mogą dojrzeć do pożądanej intensywności smaku w ciągu kilku tygodni. W tym czasie dojrzewający ser nie wymaga, aż tak wiele uwagi -  wystarczy co jakiś czas przewrócić bochenek. Jeśli na powierzchni utworzy się niewielka, łagodna pleśń, usuwa się ją miękką szczoteczką tekstylną.

Twarde sery, takie jak gouda lub parmezan można przetrzeć solanką lub oliwą z oliwek, w celu lepszej konserwacji. W ten sposób nasze sery osiągną swój szczyt smaku w ciągu zaledwie kilku tygodni.

Gotowe krążki sera nie wymagają posiadania innego urządzenia do ich przechowywania. Zarówno Dry Ager DX 1000 Premium S jak i Dry Ager DX 500 Premium S posiadają specjalny program do optymalnego przechowywania gotowych do spożycia serów, najlepiej z użycie zoptymalizowanych drewnianych rusztów.

Szafa do dojrzewania serów DRY AGER
Produkt dodany do listy

Zbieramy pliki cookies dla poprawnego działania strony. Więcej informacji o ich przetwarzaniu znajdziesz w polityce prywatności.