Co to jest Coppa?

Coppa to specjalność z surowej szynki, która wywodzi się z różnych regionów Włoch i włoskojęzycznej Szwajcarii. Bardzo często produkowana także na Korsyce. Warunkiem sukcesu produkcji szynki suszonej na powietrzu jest odpowiedni klimat. Zasadniczo składa się on z chłodnego wiatru i stałego, stosunkowo wysokiego poziomu wilgotności. Rodzime regiony spełniają oczekiwane warunki, które na innych szerokościach geograficznych może zapewnić szafa dojrzewalnicza DRY AGER Premium S. To alternatywa dla wszystkich, którzy chcieliby produkować własne szynki bliskie tym dojrzewanym na włoskim powietrzu.

Szynka Coppa z szafy Dry Ager

Jak zrobić szynkę Coppa?

Szynkę produkujemy z mięsa wieprzowego, a najlepszym elementem do tego celu będzie karczek. Należy usunąć niechciane ścięgna oraz tłuszcz. Kolejnym krokiem jest zapeklowanie mięsa z użyciem własnej mieszanki: soli peklującej azotynowej, jałowca, pieprzu, gałki muszkatołowej, cukru i czosnku - lub gotowej mieszanki peklującej. Samo peklowanie powinno przebiegać pod próżnią. Po tym procesie należy zmyć przyprawy, pozwolić mięsu „przegryźć się” wewnątrz szafy DRY AGER, a następnie umieścić je w wytrawnym białym winie (na ok. 4 do 6 godzin), po czym wyjąć je i pozostawić do wyschnięcia. Tak przygotowany kawałek powinien trafić do naturalnej, dokładnie oczyszczonej osłonki i zostać obwiązany sznurkiem.

Dojrzewanie szynek w szafie DRY AGER

Coppa może dojrzewać od 6 tygodni do kilku miesięcy, przy optymalnych ustawieniach:

  • Temperatura: 4°C
  • Wilgotność: 80%
Produkt dodany do listy

Zbieramy pliki cookies dla poprawnego działania strony. Więcej informacji o ich przetwarzaniu znajdziesz w polityce prywatności.